Ce este mai exact un brand? Cum să-l creați și să-l faceți de neuitat?
Distribuie:
În activitatea nostră întâlnim în fiecare zi conceptul de „brand”. Poate că ar fi corect chiar și să admitem că trăim în era mărcilor. Toate companiile care doresc să câștige o poziție solidă pe piață încearcă să creeze un brand în jurul produselor sale.
Deci, ce este mai exact un brand? Cum să-l creați și să-l faceți de neuitat?
Conform enciclopediei de marketing, o marcă (din engleză Brand - un stigmat, o marcă comercială) este o combinație a numelui și a altor caracteristici distinctive (logo, slogan, simbol, identitate corporativă etc.) ale unei companii sau ale produselor produselor acesteia, care formează o imagine ce definește diferețele față de concurenți în percepția potențialilor clienți.
Mai simplu, un brand este imaginea din mintea consumatorului despre compania sau produsele acesteia. Această imagine creează o anumită valoare pentru care consumatorul este dispus să plătească mai mult.
Majoritatea cumpărătorilor vor prefera, în primul rând, o marcă deja cunoscută în locul uneia noi. De aceea, este foarte dificil și costisitor de a duce o nouă marcă pe piață și să o dezvolți. Atunci când introduceți un nou produs pe piață, este important să sugerați clienților încredere în noul brand și să-i încurajați să încerce noul produs. Această alegere va fi influențată de mulți factori, în special de logo-ul și designul ambalajului.
Deseori când suntem contactați pentru a crea un nume, logo sau crearea unei identități corporative, majoritatea clienților cred că aceasta și este propriu-zisa creare a unui brand. Dar, în realitate, totul este mult mai complicat.
Procesul de dezvoltare a unui brand sau branding al companiei este un proces care constă din mai multe etape, interconectate secvenţial:
• analiza de marketing a pieței și a concurenților;
• determinarea segmentului țintă și a portretului consumatorului, descrierea nevoilor și valorilor de bază ale acestui segment țintă;
• poziţionarea mărcii, locul acesteia pe piaţă în raport cu concurenţii;
• crearea unui concept de marcă - dezvoltarea unui nume, a unui sistem de identificare vizuală, care include dezvoltarea unui logo, a identității corporative, iar fiecare logo trebuie să fie însoțit de un ghid care să descrie regulile de utilizare a acestuia, ambalaj, produse de imprimare și alte mass-media;
• elaborarea unui Brand Book (recomandat) - un document care conține rezultatul tuturor lucrărilor de creare a unui brand: misiune, viziune, poziționare (atât informații teoretice, cât și recomandări practice specifice, precum și reglementări);
• plan de promovare a mărcii, plan de marketing pentru următoarele 6 luni;
• plan-monitorizarea eficacității (KPI) a tuturor activităților în desfășurare, care vă va permite să ajustați procesul de promovare a mărcii pe piață.
În dezvoltarea unui brand este implicată o întreagă echipă de specialiști din diverse domenii - marketeri, analiști, sociologi, designeri, artiști, brand manageri și alții. Eforturile lor vizează crearea unei imagini de marcă recunoscută, care să iasă în evidență față de concurenți și să sugereze încredere consumatorului.
Filozofia Image Marketing este de a fi utili clienților noștri și respectiv, consumatorilor finali. Pentru noi, „a fi utili” este cea mai bună soluție la diverse probleme ale consumatorilor (atât funcționale, cât și emoționale). Chiar dacă produsul Dvs. nu este cu mult diferit de concurenți în calitate și preț, vă puteți diferenția întotdeauna de concurenți cu un design de înaltă calitate și o comunicare diferită. În acest caz, vei închide nevoia estetică, care va aduce și valoare clientului tău.